گروه وکلای آسیاگروه وکلای آسیا

اخاذی

جرم اخاذی

Untitled
background_01-01-1

جرم اخاذی

اخاذی در لغت به معنای زورگیری، باج خواهی و گرفتن مالی به زور و با تهدید از دیگری می باشد و معنای اصطلاحی این واژه نیز از معنای لغوی آن اصلا دور نیست. قانون گذار اخذ هر نوع مالی به روش قهر و غلبه از دیگری را اخاذی می داند چرا که هیچ کسی نمی تواند دیگران را اجبار به دادن مالی نماید که متعلق به خود آن هاست. در اخاذی افراد بدون اینکه رضایت داشته باشند به صرف تهدید طرف مقابل مال خود را به وی می دهند.

عناصر تشکیل دهنده جرم اخاذی

جهت تشکیل هر جرمی نیاز است که عناصر تشکیل دهنده آن جرم در کنار یکدیگر جمع گردند. جرم اخاذی نیز مانند سایر جرایم نیازمند عناصر تشکیل دهنده است.

این عناصر عبارتند از:

الف) عنصر روانی جرم اخاذی

عنصر روانی به معنای قصد و نیت انجام عمل مجرمانه می باشد، فردی که اقدام به اخاذی می نماید، بایستی قصد انجام این عمل را داشته باشد و چنانچه عنصر معنوی و قصد ونیت انجام عمل را نداشته باشد جرم اخاذی شکل نمی گیرد.

ب) عنصر مادی جرم اخاذی

عنصر مادی به معنای اقدامی است که جهت انجام جرم صورت می گیرد، در جرم اخاذی انجام هر گونه تهدید به قتل یا ضررهای نفسی و…. عنصر مادی جرم اخاذی را شکل می دهد.

پ) عنصر قانونی جرم اخاذی

عنصر قانونی به معنای جرم انگاری جرم مزبور در قانون مجازات اسلامی است. قانون گذار در ماده 669 قانون مجازات اسلامی، جرم اختلاس را جرم انگاری نموده است و برای آن ضمانت اجرا در نظر گرفته است . هر گاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، ‌اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (37) ضربه یا زندان از یک ‌ماه تا یک سال محکوم خواهد شد. برای اینکه جرم اخاذی رخ دهد بایستی هر سه عنصر تشکیل دهنده این جرم در کنار یکدیگر وجود داشته باشند و چنانچه هر کدام مفقود باشند، جرم مزبور شکل نمی گیرد.

شما می توانید برای اقامه دعوی اخاذی و یا اقامه هر گونه دعوی حقوقی با کارشناسان گروه وکلای آسیا تماس حاصل نمایید.

مثال 1: بسیار اتقاق می افتد که فردی با در دست داشتن عکس های خصوصی دیگری، وی را تهدید می نماید که مالی را به وی بدهد تا عکس های خصوصی وی را انتشار ندهد.

مثال 2: فردی دیگری را با چاقو تهدید به قتل و یا آسیب های بدنی دیگر می نماید و در عوض آسیب نرساندن به وی، اموالی را مطالبه می نماید.

مثال 3: فردی عکس های خصوصی دیگری را سرقت می نماید و در ازای اینکه آن ها را در فضای مجازی انتشار ندهد مطالباتی می نماید.

سوالات متداول:

تهدید به چه طریقی در جرم اخاذی ممکن است رخ دهد؟

تهدید در جرم اخاذی ممکن است به هر روشی باشد، از جمله تهدید به افشای اسرار، تهدید به قتل و ضررهای جانی و مالی، تهدید به بردن آبرو و….

چنانچه در زمینه اخاذی و احکام مربوط به آن سؤالاتی برای شما پیش آمده است یا در تنظیم و اجرای مفاد آن نیاز به راهنمایی دارید، مشاورین و وکلای مجرب ما در کانون وکلای آسیا پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.

گروه وکلای آسیا