گروه وکلای آسیاگروه وکلای آسیا

قاچاق مواد مخدر

قاچاق مواد مخدر

مواد+مخدر
background_01-01-1

جرم قاچاق مواد مخدر

قاچاق مواد مخدر در تمام جلوه های آن پدیده ای چند وجهی است. تولید و قاچاق مواد مخدر از یک زاویه امنیت و آسایش روح و جسم انسان­ها را نشانه می­گیرد و موجب خلق بازارهای مالی غیر شفاف، شیوع مفاسد اقتصادی و مالی، ایجاد رقابت ناسالم، بروز طبقه ای از مجرمان با امکانات هنگفت مادی، رواج جنایات سازمان یافته و گسترش فساد در میان مقامات رسمی بالأخص در سطح نیروی پلیس و نهادهای امنیتی می گردد. پدیده قاچاق مواد مخدر از مهم ترین عوامل تهدیدکننده نظام اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و جوامع بشری است که ریشه اخلاق را در جامعه می سوزاند و ره آورد فساد است. قاچاق مواد مخدر به عنوان یک جرم عمدتاً سازمان یافته و بین المللی، ریشه بسیاری از مفاسد اقتصادی و عامل از بین رفتن فرصت های شغلی فراوان برای جمعیت شاغل یک کشور بوده و از همین رو دغدغه همیشگی مسئولین کشور است و به همین دلیل در دوره های مختلف قوانین زیادی وضع میشوند.

قاچاق مواد مخدر چیست؟

قاچاق مواد مخدر یعنی ورود کلیه ی مواد طبیعی و شیمیایی اعتیادآور که به کشور ممنوع و یا ورودش به کشور مجاز باشد اما از راه های غیر قانونی وارد کشور و یا از کشور خارج شود قاچاق مواد مخدر گفته می شود، برخی از این مواد تخدیر کننده نبوده بلکه ممکن است ایجاد تحرک و توهم نماید. فردی که مرتکب قاچاق می­شود را قاچاقچی یا سوداگر می­نامند.

مجازات قاچاق مواد مخدر

مجازات قاچاق مواد مخدر؛ مجازات های اصلی در مورد جرائم مربوط به قاچاق مواد مخدر از حیث نوع و میزان مجازات در طول سال های گذشته و بخصوص بعد از انقلاب، با تغییرات جزئی تقریباً روند یکسانی طی می­کند و تفاوت عمده در میزان مجازات است نه نوع آن­ها. مجازات­هایی که برای مرتکبان قاچاق مواد مخدر در نظر گرفته شده است و جزء مجازات های سنگین محسوب می­شوند، عبارتند از: اعدام، حبس، جزای نقدی، شلاق، ضبط و مصادره اموال.

مجازات های مربوط به حمل مواد مخدر

طبق ماده‌ی ۴ قانون مبارزه با مواد مخدر مجازات حمل و نگهداری بنگ، چرس، گراس، تریاک، شیره، سوخته و تفاله‌ی تریاک به شرح ذیل می­باشد:

1- از یک تا پنجاه گرم، تا چهار میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و تا پنجاه ضربه شلاق

2- برای بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم، از چهار میلیون تا پنجاه میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و بیست تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و در صورتی که دادگاه لازم بداند تا سه سال حبس در انتظار اوست؛

3-برای بیش از پانصد گرم تا پنج کیلوگرم، از پنجاه میلیون تا دویست میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و سه تا پانزده سال حبس؛

4- و در نهایت اگر بیش از ۵ کیلوگرم باشد مشمول مجازات اعدام است. با تصویب متمم جدید قانون مبارزه با مواد مخدر 1396 این مقدار به 50 کیلو گرم افزایش یافت. حداکثر حبس در نظر گرفته شده برای جرائم خفیف تر ، 30 سال می باشد.

همچنین در ماده 8 قانون مذکور مجازات حمل کردن و صادر کردن و وارد کردن هروئین، مرفین، کوکائین، شیشه، ا.اس.دی، آکستاسی به شرح ذیل تعیین شده است:

1- تا 5 سانتی گرم جزای نقدی از 500هزار ریال تا یک میایون ریال و 20 ضربه شلاق.

2- بیش از 5 سانتی گرم تا یک گرم جزای نقدی از 2 میلیون تا 6 میلیون ريال و 30 تا 70 ضربه شلاق.

3- بیش از یک گرم تا 4 گرم جزای نقدی از 8میلیون تا 20 میلیون ريال و دو تا 5 سال حبس و 30تا 74 ضربه شلاق.

4- بیش از 15 گرم تا 30 گرم جزای نقدی از 40 میلیون تا 60 میلیون ريال و 10 تا 15 سال حبس و 30 تا 74 ضربه شلاق و در اخر اگر بیش از 30 گرم باشد مشمول اعدام می باشد. اما در متمم جدید قانون مصوب 1396 ، مجازات اعدام از 30 گرم به 2 کیلو گرم رسید.

مجازات معاونت در حمل مواد مخدر

منظور از معاون جرم اشخاصی هستند که اقدامی در اصل عمل یا شروع آن نکرده باشند. ماده 126ق.م.ا در این زمینه مقرر می دارد: اشخاص زیر معاون جرم محسوب می شوند :

1-هرکس دیگری را ترغیب، تهدید، تطمیع یا تحریک به ارتکاب جرم نماید یا با دسیسه یا فریب یا سوءاستفاده از قدرت، موجب وضوع جرم گردد.

2-هرکس وسایل ارتکاب جرم را بسازد یا تهیه کند یا طریق ارتکاب جرم را به مرتکب ارائه دهد.

3-هرکس وقوع جرم را تسهیل کند.

مصادیق مذکور در ماده 126 حصری هستند اما اجزاء آن مصادیق محدود و منحصر به فرد نیستند. و طبق ماده 127 قانون مجازات اسلامی در صورتی که در شرع، مجازات دیگری برای معاون تعیین نشده باشد، مجازات وی به شرح زیر است:

الف- در جرائمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات یا حبس دائم است، حبس تعزیری درجه دو یا سه

ب- در سرقت حدی و قطع عمدی عضو، حبس تعزیری درجه پنج یا شش

پ- در جرائمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی است سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش

ت- در جرائم موجب تعزیر یک تا دو درجه پایینتر از مجازات جرم ارتکابی

تبصره ۱- در مورد بند(ت) این ماده مجازات معاون از نوع مجازات قانونی جرم ارتکابی است مگر در مورد مصادره اموال، انفصال دائم و انتشار حکم محکومیت که مجازات معاون به ترتیب جزای نقدی درجه چهار، شش و هفت است.

تبصره ۲- در صورتی که به هر علت قصاص نفس یا عضو اجراء نشود، مجازات معاون بر اساس میزان تعزیر فاعل اصلی جرم، مطابق بند(ت) این ماده اعمال می شود.

عوامل تخفیف مجرمان مواد مخدر

1- عدم سوء پیشینه

2- نداشتن سابقه مجرمیت طبق قانون مواد مخدر می تواند از عوامل تخفیف مجازات قاچاقچیان باشد.

3- وجود انگیزه شرافت مندانه: به صورت عام وجود انگیزه شرافت مندانه جزء عوال تخفیف در کلیه مجازات­ها می­باشد.

4- همکاری با پلیس یا مقام قضایی به منظور کشف آثار و عدله جرم و یا سایر مجرمین.

چنانچه در زمینه جرم قاچاق مواد مخدر و احکام حقوقی مربوط به آن سؤالاتی برای شما پیش آمده است یا در تنظیم و اجرای مفاد دادخواست و لایحه جرم قاچاق مواد مخدر نیاز به راهنمایی دارید، مشاورین و وکلای مجرب ما در کانون وکلای آسیا پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.

asialawyersgroup_logo-01-1